MEGOLDÁSOKAT SZERETNÉL?

Gyerekeink már totyogóként is, aztán ovis és kisiskolás korban is fel tudják adni a leckét, és elgondolkodtatnak, vajon mi lesz velünk, ha kamaszkorba lépnek? Te pedig ott állsz, és tanácstalan vagy, hogyan tudnád JÓL megoldani a helyzetet.

A legnagyobb nehézség, amikor úgy érzed, hogy erre nincs válaszod, erre nem készültél fel, és most mégis, Te vagy a felnőtt, neked kellene jól helyt állnod.

Próbálkozol, hol jól, hol rosszul sülnek el a dolgok. Van, hogy működik, van, hogy öt perc múlva ugyanott tartotok. Sok mindent elolvastál, volt benne sok hasznos, megszívlelendő, ami egy idő után elkopott, és visszatértek a régi minták.

Az előadásokból megtudod, hol tudsz jó irányban változtatni a visszatérő küzdelmeken, és milyen megoldásokat vethetsz be, hogy szülőként jobban érezd magad a bőrödben, és a gyerekek is tanuljanak olyan készségeket, amelyek folyamatosan segítik őket és a hasznukra lesznek. Ahelyett, hogy mindig ugyanazokkal a visszatérő problémákkal szembesülj, változtathatsz már az elején.

Másként kezded, a gyereked is másként fog válaszolni. Visszatérő problémák helyett hosszú távon is működőképes megoldások jönnek. Ehhez azonban aktív szerepet kell szánnod a gyerekeknek is!

Ne számíts hangzatos elméletekre, azokat sok hasznos könyvben leírták már. Mi a gyakorlatra fókuszálunk, működő megoldásokkal, történetekkel fűszerezve, hogy megtudd, másoknak hogyan sikerült!

VALÓDI VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG

Az együttműködésben – bár közhelynek tűnik, mégis igaz – a szülői minta meghatározó.

Lehet, hogy próbálod rávenni őket az együttműködésre: utasítasz, pontosan elmondva, mit vársz el tőlük.

Lehet, hogy fenyegetőzöl, háromig számolsz, megvonásokat helyezel kilátásba…

Így egymás után állítva őket jól látszik, hogy általában arra hajlunk, hogy kényelmetlenül érezze magát, és adja fel az ellenállást. És persze közben tudjuk, hogy ez nem az igazi. Ezért jönnek elő ugyanazok a viták újra meg újra.

Hasonló a helyzet, ha jutalmazással próbálod navigálni a gyerekeidet. Egy idő után a tevékenység értékét veszíti, és mindössze az – egyre növekvő számú – alkudozás alapjául szolgál.

Ám mindaddig, míg nem találsz működőképes mintát a jelenlegi helyett, addig csak futod a köreidet, valódi változás nélkül.

KINEK HASZNOS MEGNÉZNI AZ ELŐADÁSOKAT?

Ovisok szüleinek.

Akik már megtapasztalták, hogy a gyerekek és a szülők érdekei néha eltérnek. Akik már – vagy majd mostantól – tudják, hogy ez nem ellenük irányul, ám ettől még nem egyszerű jól reagálni rá. Akik biztos alapokra építenének, amelyek jól bírják majd az iskolás és kamasz éveket is.

Kisiskolások szüleinek.

Akik már látják, hogy egyre nagyobb a gyerekeken a felelősség, és érzik, hogy szükség van a hétköznapok szabályainak biztonságos, követhető kereteinek meghatározására. Mindezt úgy, hogy abban maradjon helye a a gyerekek aktivitásának is a puszta elvárások helyett. Mert fel akarnak készülni a kamaszkorra. 🙂

Minden szülőnek.

Aki úgy érzi, hogy a családjában az együttműködést – a szülők között, a gyerekek között és a szülő-gyerek kapcsolatokban – meg lehet és meg is kell erősíteni. Akik úgy gondolják, hogy családjukban a csapat munka és a csapatszellem még tovább erősíthető.

ELŐADÁSOK

A CSALÁD, MINT CSAPAT – EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

dr. Skita Erika

Bármely más helyzetben a csapatok összetétele változtatható, a tagok cserélhetőek. Nem így van ez a családon belül. Így adódnak a kérdések: hogyan működhetne a családod egy csapatként? Mi fán terem az együttműködés? Hogyan teremtsük meg kiabálás nélkül?

Két nehéz kérdés, hiszen mindenkinek mást jelent az “együtt” és eltérő dolgok miatt szakad a cérnánk is.

Mi segít a reggeli káosz elkerülésében? Vagy hogy este időben kerüljön mindenki ágyba, hogy pihenhessen? Hogyan lehet közösen olyan szabályokat hozni, amely mindenki számára elfogadható és betartható? A kérdések listája végtelen…

Lépésről lépésre utat mutatunk, a család minden tagjának bevonásával. Történetek, bevált módszerek a gördülékeny együttműködéshez, a szülői ép elme megmaradásához.

KONFLIKTUSKEZELÉS – A KÖZÖS UTAZÁS

Turáni Szabolcs

Az emberi kapcsolatokban a konfliktusok elkerülhetetlenek. Ennek az oka egyszerű: nem vagyunk egyformák. Szerencsére. Más és más nézőpontból képes két ember ugyanazt az eseményt látni és értékelni. Több ember esetén a helyzet csak bonyolódik. Ugyanakkor kincs is ez. Hiszen egy helyzetet több ember, több szempontból, sokkal részletesebben fel tud térképezni.

A családok életében a konfliktusok hétköznapi dolgok. Egy csapatban a hangsúly a konfliktusok megoldásán van. A közös útkeresésen. Mert az sokkal fontosabb, hogy az erőfeszítést közösen tegye meg a család minden tagja, mint az, hogy valóban sikerült-e célba érni.

Gyakorlati praktikák, amelyekkel a konfliktusos időszakokat is – különböző konfliktuskezelési stratégiák alkalmazásával – sérülések nélkül oldhatjátok meg közösen.

PÁRKAPCSOLAT A CSALÁDBAN

Turáni Szabolcs

Egy család alapítói a szülők. Egy emberpár, akik közösen elhatározzák az életük egy pontján, hogy családot alapítanak. Ettől a ponttól a párkapcsolatuk újabb szereppel bővül: szülőkké válnak.

Nem újdonság, hogy a szülők párkapcsolatának minősége hat a családban élő gyerekekre. Egy harmónikus párkapcsolatban élő szülők gyermekei számára az érzelmi biztonság példaképe adott. Ez az egyik ok, amiért szülőként is érdemes nagyon odafigyelni a párkapcsolatra. A másik ok pedig az, hogy eljön általában az a pillanat, amikor a szülői ház kiürül, mert a gyermekek önállóan képesek megállni a helyüket az ÉLETben és elhagyják a szülői házat. Ilyenkor kiderülhet, hogy az a két ember, akik évtizedekig a legtöbbet adták gyermekeiknek, már nem ismerik egymást, mint egy pár…

Ugyanakkor a helyzet fordítva is igaz: egy párkapcsolatra nagy hatással van a gyermekek születése, beköltözése. A szülői öröm és boldogság a hétköznapokban kihívást jelent a párkapcsolat számára. Kevesebb idő és energia jut rá. Ezt a kevesebb időt és energiát kell tudatosan kihasználni a párkapcsolatok megőrzése és építése érdekében.

TESTVÉREK KÖZÖTT

dr. Skita Erika

Testvérháború vagy fehér zászló helyett: hogyan lehetnek a testvérek egy csapatban?

Tudjuk, testvérek között néha elkerülhetetlenek a csetepaték. Ítélkezni, döntőbírónak lenni hosszú távon nem csak fárasztó, ráadásul inkább káros, mint hasznos.

A gyerekek konfliktuskezelő készsége és együttműködése a családon belül hatalmas előnyt jelent a külvilágban – már megküzdötték a maguk harcait, olyan készségeket, tapasztalatokat szereztek, amelyek megerősítették az értékeiket, és amelyekkel hasznos tagjaivá válnak bármilyen csapatnak.

Ötletek és javaslatok, hogy megtanítsuk nekik ezeket a készségeket, és jól reagáljunk a kritikus pillanatokban.

A CSALÁDI CSAPATÉPÍTÉS KONFERENCIA ONLINE FELVÉTELEINEK A VÁSÁRLÁSI FOLYAMATA

Fontos tudni, hogy a vásárlás után mindig küldünk tájékoztató e-mailt, amiben pontosan le van írva, hogyan lehet hozzáférni a megvásárolt online tanfolyamhoz, játékhoz és egyéb termékekhez. Ha a termék fizetése után nem találod az értesítő e-mailt, akkor érdemes megnézni a levélszemetek mappában.

A lépések a következők:

  1. Rákattintasz a “MEGVÁSÁROLOM A FELVÉTELEKET” gombra és végigmész a vásárlás folyamatán (kitöltöd a megfelelő űrlapokat). Ezzel elküldöd a megrendelésed.
  2. Kifizeted a megrendelésed. Ezt megteheted azonnal a bankkártyás fizetést választva, vagy kicsit később, ha a banki átutalást választod. Utánvételi lehetőség nincs és online termékek esetében nem is igazán értelmezhető ez a fizetési mód.
  1. Miután kifizetted a megrendelt termékeket azonnal megkapod a hozzáférést. Nincs más dolgod, mint a menüben az ONLINE menüpont alatt a legördülő Saját tanfolyamokra kattintasz. Az így elért oldalon beléphetsz a vásárláskor használt adataiddal (felhasználó név és jelszó párossal). Ha esetleg elfelejtetted volna a jelszavad, ezen az oldalon igényelhetsz újat.
  2. Miután sikeresen beléptél, a saját tanfolyamok oldalra jutsz automatikusan (https://tanfolyam.ertsunkszot.hu/sajat-tanfolyamok/). Ezen az oldalon eléred a Családi Csapatépítés online felvételeit. Fontos, hogy a termék címére kattintva jutsz a felvételekhez. Mindig keresd a kattintható címeket 🙂

Ha bármilyen kérdésed van az online termékek vásárlásával kapcsolatban, vagy esetleg elakadtál valahol, akkor keress minket az elérhetőségeink egyikén:

kapcsolat(kukac)ertsunkszot.hu vagy +36 70 672 6332

Minden család egy csapat. Minden csapat más. A dolgom szülőként, hogy megtaláljam azt a „vezetői stílust” amivel a csapat élére állhatok, példát mutathatok és készségeket adhatok át. A gyerekek pedig úgy veszik át ezeket, hogy értik és érzik az összefüggéseket. Fontos, hogy meg tudjuk teremteni az összhangot, a légkört és együttműködést, amiben mindenki jól érzi magát. Mert így tudjuk kihozni magunkból a legjobbat.

SKITA ERIKA

Hiszek az emberi kapcsolatokban. Abban, hogy ez határozza meg igazán, hogy milyen közel tudsz jutni a boldogságodhoz és a boldogulásodhoz. A sor veled kezdődik. Milyen a kapcsolatod önmagaddal? Aztán a hozzád közelállókkal, majd idegenekkel? Ideális, ha a családod többi tagjával olyan a kapcsolat, mint egy IGAZI csapatban. Ahol egy hajóban evez mindenki és félszavakból is megértik egymást a legnagyobb vihar idején is.

TURÁNI SZABOLCS

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Benned is felmerülhet a kérdés… ezért hoztuk létre az alábbi kérdés/felelet gyűjteményt, hogy meg is találd rájuk a válaszokat. Ha valami kimaradt volna, még mindig írhatsz nekünk a kapcsolat kukac ertsunkszot.hu címre, és ígérjük, hogy legjobb tudásunk szerint megválaszoljuk!

Vannak nagyon jó könyvek a gyereknevelés témájában, mi is sokat olvastunk belőlük. A könyvek azonban bár remekül leírják az elméletet és a kereteket, nem igazán segítenek abban, hogy az elméleti téziseket hogyan tudjuk átültetni és használni a gyakorlatban. Ez a konferencia a gyakorlatról szól, a családtagok együttműködésének gyakorlatáról, és azokról a bevált, jó módszerekről, amelyek segítenek abban, hogy az elméletből mindennapos gyakorlat legyen.

A Beszélj úgy vagy a Testvérek féltékenység nélkül tréning átfogó képet és alapot ad a gyereknevelés nagy kérdéseiről, sok hasznos gyakorlattal. A konferencia ennél szűkebb területet ölel fel, kifejezetten az együttműködés, a keretek megállapítása és betartása a témánk. Természetesen érintjük az érzelmi intelligencia és a büntetés/jutalmazás területeit is, mivel ezek szorosan kapcsolódnak hozzá. Ezekben a témákban várhatsz új, gyakorlati és azonnal bevethető ötleteket.

Természetesen! Örömmel avatunk be Téged is az érzelmi intelligenciára épülő együttműködés rejtelmeibe. Persze nincsenek itt nagy titkok, csak sok olyan gyakorlat és tapasztalat, amelyeket kipróbáltunk, kipróbálni javasoltunk és beváltak. Hangzatos elmélet helyett a megvalósítás oldaláról nézzük azokat a hétköznapi helyzeteket, amelyekkel te is találkozol és fejtörést okoznak a számodra.

Nagyon sok remek könyv és elmélet látott már napvilágot, hogyan neveljük a gyerekeinket. A mi fókuszunk nem a gyerekeken van, hanem a családon. Úgy gondoljuk, hogy a családnak, mint egységnek kell tudnia jól működni ahhoz, hogy minden tagja boldog lehessen. Két gyermekünk sokat tanított nekünk az érzelmekről, az együttműködésről, a konfliktusokról, a kommunikációról… ahogyan minden más szülőt. Mi megtaláltuk a jól működő és hatékony módszereket, amelyekkel a gyerekek megszerezhetik azokat a készségeket, amelyek hosszú távon boldogabbá tehetik őket, és amelyek segítségével a szülők is képesek kiegyensúlyozottan szembenézni a hétköznapi nehézségekkel. Mi sem vagyunk tökéletesek, ám örömmel tapasztaljuk, hogy amit átadunk a gyerekeinknek – és más szülőknek – az számukra is segítség, és megerősítés.

Mi jobban szeretjük a “közös” dolgokat. A szabályoknak jobban hajlandóak megfelelni ha részük van a meghozatalában. Ha figyelembe vesszük az érzelmeiket, véleményüket egy-egy kérdésben, azzal azt tanítjuk, hogy ők is hallgassanak meg másokat. És hogyan várhatnánk el, hogy hallgassanak ránk, ha mi nem hallgatjuk meg őket? Szó nincs arról, hogy átadjuk az irányítást, arról azonban sokkal inkább, hogy szánjunk aktív szerepet a gyerekeinknek ahelyett, hogy passzív elszenvedőivé (sakkbábuivá) válnának a saját életüknek.

Keress bennünket a kapcsolat @ ertsunkszot.hu email címen!