A BÜNTETÉS KÁLVÁRIÁJA

Mi a baj a büntetéssel?

Már megint csinált valamit, amit nem kellett volna, és amivel felbosszantott. Pedig szépen kérted tőle, hogy ne csinálja. Százszor is elmondtad és elmagyaráztad miért. Százszor?! Ezerszer! És úgy tűnik, semmi haszna… Hiába próbáltad szépen, nem hallgat a szép szóra. Elveszed tőle kedvenc játékát. Talán így majd megtanulja, hogy nem a levegőbe beszélsz, hogy figyeljen rád és hallgasson a szép szóra.

Aztán egy kis idő múlva megnyugszol. Végiggondolod mi történt. Mert ő sír, Te pedig lelkiismeret furdalással és kétségekkel küzdesz. Közben zokogva közli, hogy “utállak”. Felmerül benned a kérdés: lett volna más megoldás? És ha igen, miért nem jutott eszedbe, hogy megelőzd ezt a senkinek nem jó végkifejletet?

Ahogy az idő telik, gyermeked megnyugszik. A lelked viszont továbbra is háborog. Hová vezet ez így? Mi kellene ahhoz, hogy ne kelljen büntetni? Hogyan maradhattok őszinték és bizalmasak egymáshoz anélkül, hogy fenyegetőznöd kellene ha rá akarod venni valamire? Lehet legközelebb, ha valami rosszat csinál, de te nem tudsz róla, akkor sosem meséli el neked? Vagy ha rákérdezel, majd elferdíti az igazat?

Aztán eljön a nap, amikor megismétlődik amiről megfogadtad, hogy többé nem fog. Hiába volt a büntetés, nem érted el vele, hogy ne tegye, amit nem kellene.

A büntetés nem működik. Sem neked, sem gyermekednek. Elhatározod, hogy nem használod többet. Persze elhatározni könnyebb, mint megtenni. Jól jönne egy kis segítség…

A BÜNTETÉS

– rombolja a szülő-gyermek érzelmi bizalmi kapcsolatát

– az őszinteség helyett arra tanítja a gyereket, hogy kerülőutakat keressen (becsapja a szüleit)

– erősen rombolja az önértékelést

– nem szünteti meg a “rossz cselekedet” iránti vágyat

– ideiglenesen kiegyenlíti a mérleget, ám gyerekünk tanulság nélkül lép tovább – egy újabb büntetés felé

– azt tanítja, hogy a konfliktusok rendezésének érvek helyett elfogadható módja a kényszerítés (a sarokba állítás is)

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

FELEJTSD EL A BÜNTETÉS ESZKÖZÉT

Miért fejlesztettük ki ezt a tréninget?

Amikor elhatároztuk, hogy szülővé szeretnénk válni, az elő dolog, amit átbeszéltünk a gyermeknevelés kérdése volt. Fontos, és hasznos, ha a szülők ebben a kérdésben megállapodásra tudnak jutni, lehetőleg még a gyermekek megérkezése előtt. Abban a pillanatban még könnyedén jelentettük ki, hogy a büntetés minden formáját kerülni fogjuk. Még nem sejtettük ezt mennyivel könnyebb kimondani, mint sokszor a gyakorlatban megvalósítani. Aztán az elméletet követte a valóság. Az élet hozta azokat az alkalmakat, amikor résen kellett nagyon lennünk, nehogy belecsússzunk akaratlanul abba, hogy valamelyik gyermekünket büntetjük. Az elején ez nehezen ment, de minél többet gyakoroltuk, annál felkészültebbek lettünk a következő váratlan helyzetre.

Amikor találkozunk olyan szülőkkel, akik hasonlóképpen vélekednek a büntetés kérdéséről, mint mi – azaz a büntetést eszközét gyökerestül kívánják eltávolítani gyermeknevelési repertoárjukból – akkor a legtöbbször azt tapasztaltuk, hogy hiányzik a megoldás. Oké, nem büntetek, de akkor hogyan vegyem rá az együttműködésre? Vannak szabályok, vannak korlátok, vannak elvárások amiket egy gyermeknek meg kell tanítani. De hogyan? Ezekre a kérdésekre nehéz 5 percben választ adni (szerintünk nem is igazán lehet). Ahelyett, hogy erre tettünk volna kísérletet, kidolgoztuk ezt az online tanfolyamot, amelynek keretei között be tudjuk mutatni az együttműködés lehetőségeinek széles tárházát.

Minden család, minden gyermek, minden élethelyzet különböző. Annyi eszközt gyűjtöttünk össze, hogy Te is megtaláld a számodra, családod és gyermeked számára a legmegfelelőbb megoldást, amely segítségével eléred az együttműködést úgy, hogy a büntetés lehetősége még csak fel se merüljön.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

TRÉNING INFORMÁCIÓK

Hogyan működik az online tréning?

Az online tréningeket úgy építettük fel, hogy a legkényelmesebben juthass hozzá a tudásanyaghoz. Szükséged lesz egy számítógépre, vagy okos-eszközre (telefon, táblagép) és internet kapcsolatra. Ezek segítségével a tréningen bármikor, illetve bárhol részt vehetsz. Az időt, elszántságot erőfeszítést és gyakorlást neked kell rászánnod. Ezen az úton neked kell végigmenned, de mi végig ott leszünk veled és segítünk átjutni a nehézségeken.

Saját tempódban haladhatsz. A tanfolyam leckéit akkor veheted elő, amikor az számodra a legalkalmasabb. Nincs meghatározott nap, vagy időpont, amikor a leckéket meghallgathatnod, vagy a leckék videóit megnézheted. Ha egy olyan részhez érsz, ahol neked több gyakorlásra van szükséged, akkor nem kell sietned a következő résszel. Tölts el annyi időt a gyakorlással, amennyire szükséged van és haladj tovább, amikor úgy érzed felkészültél a következő lépésekre.

Nyomon követheted a haladásod. Minden lecke végén egy kérdőívet találsz. A kérdések célja, hogy felmérhesd, mennyire sikerült elsajátítanod a leckén elhangzottakat. Ha úgy érzed bármikor szükséged van ismétlésre, akkor visszanézheted az adott lecke videóját amennyiszer csak szükséged van rá.

Lehet kérdezni. Ha szükséged van rá, kérdést is tehetsz fel a leckék témájával kapcsolatban. Mi válaszolunk a lehető legrövidebb időn belül. Némelyik leckénél láthatod, hogy az előtted tanulók tettek fel kérdéseket. Azokra adott válaszok újabb információkkal egészíthetik ki az adott lecke videóján elhangzottakat, vagy esetleg más megvilágításba helyezhetik a témát.

Csatlakozhatsz a Facebook zárt VIP csapatunkhoz. A csapatban olyan szülőkkel, pedagógusokkal beszélgethetsz, akik már gyakorolják a tréningen elhangzottakat. Beszélgethettek egymással, hogy ötleteket cseréljetek, ki hogyan találja meg az együttműködést az egyes élethelyzetekben. A tanfolyam elvégzése után sem maradsz egyedül.

Interjú Vekerdy Tamással. Amikor a tréninget készítettük, szerencsénk volt, hogy a téma egyik legismertebb – ha nem a legismertebb – hazai képviselőjével, Vekerdy Tamással készíthettünk közel 60 perces beszélgetést. Hallgasd meg, mit gondol a büntetésről és más gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekről.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]

BÜNTETÉS NÉLKÜLI GYERMEKNEVELÉS ONLINE TANFOLYAM

Miről szól a tanfolyam?


A Büntetés nélkül nevelés online tanfolyam 32 leckéjében több, mint 5 órányi videóanyagot érhetsz el. Az anyagot úgy építettük fel, hogy minél több gyakorlati tippet, tanácsot kapj. Ezeket akár azonnal be is vetheted, hogy gyermekeddel elérd az együttműködést.

Büntetés elmélete – Külső és belső kontroll – Viselkedés elmélete

A gyakorlati rész előtt érdekes és hasznos elméleti részben foglaltuk össze, a sok “miért”-re a választ. Ha megérted, hogy egy adott helyzetben a legnagyobb eséllyel milyen viselkedést várhatsz el magadtól és gyermekedtől, akkor ezekben a helyzetekben könnyebben őrzöd meg a türelmed.

Gyakorlati példák

Ebben a részben összefoglaltuk a leggyakrabban előforduló élethelyzeteket, amelyek gyakran kihívás elé állítanak, még ha el is döntötted, hogy nem használod a büntetést. Ilyen helyzetekben könnyen érezheted magad tanácstalannak, eszköztelennek. Meghallgathatod, miképpen lehet rávenni a gyerekeket, hogy a konfliktusaikat például verekedés helyett úgy oldják meg, hogy az minden fél számára elfogadható legyen, azaz valóban megoldja a konfliktust. A videókban sok olyan példát hozunk, amivel Te is találkozhattál már: a gyerekek elferdítik az igazat, számodra elfogadhatatlan szavakat használnak, vagy éppen az a feladat, hogy rávedd gyermeked a rendrakásra.

Bónusz

Az utolsó leckében megnézheted a közel egy órás interjúnkat Vekerdy Tamással, aki elsősorban a szülő-gyermek kapcsolatról beszél, és természetesen elmondja véleményét a büntetésről mint gyermeknevelési eszközről is.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

CSATLAKOZZ A CSAPATHOZ

Kiknek szól ez a tréning?

Ezt a tanfolyamot olyan szülőknek készítettük, mint TE – hiszen érdekel a téma, mert még mindig velünk vagy és olvasod ezt a részt is – aki tudja mit jelent a büntetés (milyen adni és kapni). Aki elhatározta, hogy ezt az eszközt nem akarja alkalmazni. Aki talán már gyakorlatban is kipróbálta, hogy mellőzi büntetést, de még túl gyakoriak azok a helyzetek, amelyeket nem sikerül jól megoldani.

Akinek fontos, hogy a gyermeke megtanulja a szabályokat és az elvárásokat, ám ezt a tanítást egy közös tanulási folyamatként látja, és mindezt együttműködésre szeretné alapozni.

Ha számodra is elfogadhatatlan megoldás a gyermeked megbüntetése, csak azért, hogy rávedd valamire, de úgy érzed sokszor nincs más eszközöd, akkor ez a tanfolyam neked szól. Mire a tanfolyamot befejezed, tudni fogod a megoldást azokra a helyzetekre is, amelyekben ma még esetleg eszköztelennek és tehetetlennek érzed magad. Megtanulhatod, hogyan őrizd meg a türelmed és használd fel kreativitásod és empátiád a feszültséggel teli pillanatokban is, hogy végül közös nevezőre jussatok, sérülések nélkül.

AKIK MÁR ELVÉGEZTÉK A TANFOLYAMOT

Mit mondanak azok, akik már elvégezték a tanfolyamot?

Más embernek érzem magam, mint amikor elkezdtem a tanfolyamot. Sok mindent érintett a tanfolyam, látom a hiányosságaimat, azt, hogy hol kell jobban figyelnem. Ugyanakkor jó érzéssel tölt el, hogy hallottam, tanultam olyan eszközökről, melyek segítenek abban, hogy jobb szülő legyek, és abban is, hogy a gyermekeimmel jobb legyen a kommunikáció. Van még egy érzésem, a hála: Hálásan köszönöm, hogy dolgoztatok a tanfolyam összeállításán, számomra nagyon hasznos volt.

– P. Gábor, Pécs

Az egész egyfajta magabiztosságot adott számunkra. Tudatosságot csempészett a nevelésbe, nem csak a belső pillanatnyi döntések alapján irányítunk, hanem a válaszadás vagy reagálás előtt gyakori a pár másodperces csend, amíg lefuttatjuk a programot, mi lenne a helyes reakció. Természetesen rengeteget kell még tanulnunk, tapasztalnunk, agyalnunk, hogy ez jól működjön, de a kétségeink megszűntek. Köszönjük!

– T. Ági és P. Kornél, Budapest

Mi volt a leghasznosabb tanfolyamban?

A sok gyakorlati példa. És hogy rá voltam kényszerítve, hogy gondoljam át a saját helyzetünket, problémáinkat.

– K. Anita

Az egész, mert egymásra épülve vezetett végig ok-okozaton. Amit tudtam, hogy nem jó és próbáltam másképp, arra kerek magyarázatot kaptam, miért lesz hatékonyabb, mint más, és megerősített, hogy ne adjam fel. Az általatok kínált lehetőségek sokfélék, és családra szabhatók… nem csak azt mondja meg, mi nem jó, hanem utat mutat, mi lehet jó helyette! Ezt kell megtanulnunk mindannyiunknak 🙂 Köszönöm!

– S. Marianna

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

TEMATIKA

Mit tartalmaz pontosan a tréning?

 • BEVEZETÉS
 • Bevezetés (4:57)
 • BÜNTETÉS ELMÉLETE
 • A szülői szerep (8:21)
 • Büntetés definíciója (11:33)
 • Türelem növelése (11:42)
 • A büntetés formái (5:20)
 • 6 ok, amiért a büntetés nem működik (6:14)
 • A nem kívánt viselkedés 8 oka (11:31)
 • A temperamentum (7:17)
 • Empátia gyakorlat (5:39)
 • Büntetés elmélete – összefoglalás (7:28)
 • KÜLSŐ ÉS BELSŐ KONTROLL
 • A külső és belső kontroll (7:37)
 • A belső kontroll akadályai (3:39)
 • Úton a belső kontroll felé – 1 (10:05)
 • Úton a belső kontroll felé – 2 (7:53)
 • Úton a belső kontroll felé – 3 (7:42)
 • Úton a belső kontroll felé – 4 (4:17)
 • Belső kontroll a gyakorlatban (7:06)
 • VISELKEDÉS ELMÉLETE
 • A viselkedés tanulásának folyamata (16:28)
 • Tett és következmény (9:45)
 • Szülő típusok (10:36)
 • GYAKORLATI PÉLDÁK
 • Gyakorlati példák – veszekedés / verekedés (14:19)
 • Gyakorlati példák – igazság ferdítése (12:15)
 • Gyakorlati példák – az elfogadhatatlan szavak (5:43)
 • Gyakorlati példák – iskolai teljesítmény (8:39)
 • Gyakorlati példák – rendrakás (9:45)
 • Gyakorlati példák – düh és agresszió/ feleselés (8:07)
 • 3 járható út (7:49)
 • Néhány további megoldás/lehetőség (4:30)
 • Mondj igent (6:50)
 • Dicséret (13:29)
 • ÖSSZEGZÉS
 • Összegzés (5:31)
 • BÓNUSZ
 • Interjú Vekerdy Tamással (57:29)
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

 

Mikor kezdődik és mikor fejeződik be a tanfolyam?

A tanfolyam nyitva áll minden érdeklődő számára. Miután megrendelted, majd kifizetted a tanfolyam árát és erről visszaigazoló e-mailt kaptál, azonnal hozzáférsz a tanfolyam anyagához. A vásárláskor használt regisztrációs adataid (felhasználónév / jelszó) segítségével léphetsz be az oldal zárt részére és férhetsz hozzá az általad megvásárolt tanfolyamhoz.

Meddig tart a hozzáférésem a tanfolyamhoz?

Gyakorlatilag addig, ameddig szükséged van rá.

Mi történik akkor, ha mégsem tetszik a tanfolyam?

Azt semmiképpen nem szeretnénk, hogy úgy érezd rosszul jártál a tanfolyammal. A mi célunk, hogy elégedett legyél azzal, amit tőlünk vásároltál. Miután megkaptad a hozzáférést, kérjük nézz bele a tanfolyam anyagába, hogy időben kiderüljön, ha ez mégsem az, mint amire számítottál. A hozzáférésedtől számítva 2 hétig – ha jelzed felénk ezt az igényed – visszatérítjük a tréning teljes összegét.

Milyen eszközökre van szükségem a tanfolyam elvégzéséhez?

Egy olyan eszközre lesz szükséged, amely segítségével videókat tudsz lejátszani az internetről. Ez tipikusan egy PC, laptop, vagy valamilyen okos eszköz szokott lenni.

Mit tehetek, ha segítségre van szükségem?

Ha elakadtál, vagy technikai segítségre van szükséged, a tanfolyam@ertsunkszot.hu e-mailcímen tudod jelezni felénk.

Milyen hosszú a tanfolyam?

A Büntetés nélkül nevelés online tanfolyam 32 leckéjében több, mint 5 órányi videóanyagot érhetsz el.